Kenali Cicak Tokek / Tokay Gecko

Tokay gecko

Scientific classification
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Reptilia
Order: Squamata
Suborder: Sauria
Family: Gekkonidae
Genus: Gekko
Species: G. gecko
Binomial name
Gekko gecko
(Linnaeus, 1758)

The Tokay Gecko (Gekko gecko) is a nocturnal arboreal gecko, ranging from northeast India and Bangladesh, throughout Southeast Asia, Philippines to Indonesia and western New Guinea. Its native habitat is rainforest trees and cliffs, and it also frequently adapts to rural human habitations, roaming walls and ceilings at night in search of insect prey. Increasing urbanization is reducing its range. In the late 1980s and early 1990s it was introduced into Hawaii, Florida, Texas, Belize, and several Caribbean islands, where it can be considered an invasive species. The Tokay Gecko is known as a Tuko or Toko in the Philippines for its characteristic vocalizations where people have mixed feelings about it ranging from terror of the mistaken belief that its feet can tear your skin off to great love and admiration for its entertaining vocalizations. In the Philippines most people respect it and value it because it eats dangerous pests such as scorpions and giant centipedes.

Physical characteristics

Tokay in Thailand

The Tokay Gecko is the second largest Gecko species, attaining lengths of about 30–40 cm (11–15 inches) for males, and 20–30 cm (7–11 inches) for females, with weights of 150–300g (5–10 oz). They are distinctive in appearance, with a bluish or greyish body, sporting spots ranging from light yellow to bright red. The male is more brightly coloured than the female. They have large eyes with a vertical slit pupil. Eyes are brown to greenish brown and can be orange or yellow.

Males are very territorial, and will attack other male Tokays as well as other Gecko species, as well as anything else in their territory. They are solitary and only meet during the mating season. Females lay clutches of one or two hard shelled eggs which are guarded until they hatch.[1] Tokay Geckos feed on insects and small vertebrates.[2]

The typical lifespan is 7–10 years, however in captivity some Tokays have been known to live over 18 years.

Call

Tokays are renowned for their loud vocalizations. Their mating call, a loud croak, is variously described as sounding like tokeh or gekk-gekk, where both the common and the scientific name (deriving from onomatopoeic names in Malay, Sundanese, Tagalog, or Javanese), as well as the family name Gekkonidae and the generic term gecko come from. The call is similar to the call made by Gekko smithii (Large Forest Gecko).

Mating call of a male Tokay gecko

Problems listening to this file? See media help.

The Tokay is also considered the “pitbull” of the Gecko world due to the fact that when they bite, they often won’t let go for a few minutes and rarely up to an hour or more, and generally difficult to remove without causing harm to the Gecko. One way of getting a Tokay to release its hold is to submerge the animal in water or settle it down, which will encourage the lizard to let go, without causing it any harm or undue stress. A less stressful method is to simply put a drop of vinegar on the gecko’s nose. This is sometimes enough to get them to let go.

Sumber Artikel

About these ads

317 Responses

  1. Tokek makan cengkerik cepat membesar

    • saye ade 25 ekor cicak tokek..
      15 ekor 220g dan yg lain 240-260g..
      brminat hubungi 017-2997651
      _daus_

      • daus saya sedang cari tokek ada buyer barat dari 350gm atas.kalu you ada atau bole cari. i nak dalam satu sampai lima ekor. ada warna bole tapi tak mau hitam. tolong email gambar dulu dan harga you satu ekor. kalau o.k. kamu mana tempat ambil tokek.

    • saya ada cicak tokek berat x tau berapa tp panjang dalam 12 inci ke atas banyak ekor klau nak beli boleh la hubungi saya harga murah2 je jnj anda puas hati……0142764620

      • kamal i cari tokek yang berat minium 350gm atas. i bayar dari satu sampai lima ekor. apa warna ok tapi tak mau hitam. tolong email gambar dulu dan you punya harga satu ekor. terima kaseh. hp:016-7793084

  2. SALAM , SAYA PEMBELI TOKEK YANG BERURUSAN SECARA LANGSUNG DENGAN PENJUAL , MENAWARKAN HARGA CICAK TOKEK UNTUK DIBELI ,

    TOKE YANG DICARI ADALAH JENIS YANG BERBINTIK MERAH

    SENARAI HARGA ADALAH SEPERTI DI BAWAH :

    400 gram – 440 gram = RM 1 Juta – RM 1.2 Juta
    500 gram – 600 gram = RM 1.2 Juta – RM 4 Juta
    600 gram – 700 gram = RM 4 Juta – RM 8 Juta
    700 gram – 800 gram = RM 8 Juta – RM 15 Juta
    800 gram – 900 gram = RM 15 Juta – RM 18 Juta
    900 gram – 1000 gram = RM 18 Juta – RM 23 Juta

    juga mencari tokek 360 gram -390 gram sebanyak 7 ekor dengan kadar harga RM 180,000 – RM 230,000 /SEEKOR
    Dan mencari tokek 310 gram – 359 gram sebanyak 12 ekor dengan kadar harga RM 130,000 – RM 150,000 /SEEKOR

    HUBUNGI SAYA : Paie 0172644268 @ 0133217911

    • Tokek seberat 330/340 grams untuk dijual segera !!!

      Contact @ SMS – 012 3448931

    • Salam, no yang diberikan adalah betul ke?,kerana saya dh tepon ,tetapi dia bgtau x de kaitan dgn pembelian cicak ni.Harap maklum

    • saya ada tokek warna merah yang sekarang beratnya sudah 360g.tapi ekornya putus…u ambik tak tokek yang ekornya putus..?

    • if you interested to buy Gecko call me or txt me +639498435062

      pls.. speak English

    • if you Interested to buy Gecko call me or txt me +639498435062

      pls .. speak English

      • Do we have any tokay buyer in Sarawak state? Here I have 4 wild tokays caught locally. Size ranging from 300g and above. Please state your purchasing price. We’re somewhere in the middle of Sarawak. Location will be revealed to serious buyer with satifying price ONLY.

      • Friend..Im Hafiz frm sabah msia kk, i have a buyer wnted to buy ur tokkek urgently tokkek between 350grm above call me my nbr 6010 7160104 Thanks bro

    • kalau tokek 300 gram mau di beli?

    • saya ada satu ekor tokek seberat 289 g.. berminat? dan satu ekor warna hitam bintik putih.. berat 600+g

      • jika masih ada, tokek berbintik putih tu, u boleh inform kita, kita boleh ambil lum sum sekali degn tokek berat 200++.. sila contact 017 4230918

      • sekiranya masih ada tokek berbintik putih, kita boleh membeli sekali dgn yg berat 289gm..please ctct 017 4230918

      • sila hantar gambar tokek tersebut disebelah botol mineral 500ml diatas timbangan digital jika ada serta tulis diatas kertas tarikh diambil gambar serta beratnya..

        sila beri no tel anda jika serius untuk menjual

      • sy berminat 600gram.
        sila hubungi.0179504850.tg.putra

        klu blh secepat yg mungkin rm3juta.
        pertemuan secepat yg mungkin.

      • btl ke ade?
        blh bg no fon?dah ade buyer lom?lokasi?

      • dah jual ker belum yang berat 600grm tu..boleh hantar gmbrnya diatas timbang tak ker no pon saya…saya nk beli klu betul tu tokek…0172388210 kamil

    • SALAM, SAYA PENJUAL TOKEK. SAYA ADA 4 EKOR TOKEK LIAR. BERAT DARI 300G KE ATAS. LOKASI SAYA DI BAHAGIAN TENGAH SARAWAK STATE. ADA X BUYER YG NAK BLI TOKEK LIAR DENGAN HARGA YANG MEMUASKAN?

      HUBUNGI SAYA: +6013-572 2408 (MAT)

    • halo..
      saya di jawa barat mau tawarkan tokek jmlah 70 ekor dengan berat +- 2,5 ons.. harus ambil semua…
      bisa ?
      berani tawar berapa ?
      thx…

      • jawa baratnya dmn bos?? panjang rata-rata brp cm?? kl diatas 40cm harga deal kita ambil semua.. call Rulie 02291919456..

    • saya ada seekor tokek yg agk besar utk dijual. kalau berminat blh tengok dan runding harga.

      • saya ada seekor tokek yg agak besar utk dijual. kalau berminat hbgi 0133727349

      • Hai, sy pembeli Tokek Bintik Merah, ambil 450gram keatas shj, penuhi & setuju dgn syarat boleh datang ke tempat tokek berada, harga tak terlalu tinggi, tetapi Genuien Buyer, urusan jaul beli @ 5 hari bekerja, berminat hubungi 019-2736477 – Din

    • sy asal dr kuch sarawak.. kalau cicak tokek seberat 340gm seekor brpakah harga ditawarkan
      0198665341

    • saya ada tokey seberat 320grm 340grm, panjang 15inch setengah, ada sebanyak 9 ekor, kalau berminat bagi price dan saya akan hantar gambar

      • ..tpi sy mau tau btul ke ada 320-340…kalau betul mesti panjangnya antara 17 – 18inci maa.. … kol sy kalau btul… 014-8471558. harga jangan takut…

  3. saya ada cicak gecko berat 200 gram,hanya pembida yg ingin beli sahaja saya akan ber urusan
    sila call sye di talian 0125367817
    ipoh
    dalam penjagaan yg baik

  4. sy akan membawa masuk 2 ekor gecko bintik merah berat 450g dan 500g pd minggu depan…kita akan timbang semula di sini…012 359 1828

    • Hye u ada cicak gecko yg berat 450 ke ats ke? U duduk area mana?? Kalau ada buzz saya kat 0126015774… Ada buyer nk beli tp area kl sahaja!!

      • Saya ada 5 ekor tokek, berat seekor mungkin dalam 150gm ke 300gm berminat sila hubungi saya 0136322710 dgn segera…tq..

    • sila call saya 010-4290050 zaly..harga boleh di runding…lokasi selangor.

    • jika betul ada, n belum di jual u boleh contact no 0174230918

    • salam en..saya Hafiz dr kk sabah tlg tlpn saya urgent sbb ada pembeli tokkek u yg berat 450gram..tlpn saya 010-7160104

  5. it is true… my dear friends? awk byk duit sgt ke smpi beli tokek smpi harga cmtu? anda kenal ke buyer? please jgn buat benda yg ragu2… kalau betol ada research dlu… jgn trlalu khusyuk dgr pekabaran yang kosong… Selalunya spesies ini cuma sepanjang 17.6 sentimeter dan lebar badan cuma sebesar 3 sentimeter. paling besar pnah direcordkn pon hnya sberat 300g sahaja… ini rekod WWF tau bkn kabar angin… fact and reality… k

    • Ini hanya untuk menceritakan pengalaman saya terhadap business cicak ini dan bukan nya untuk memburuk-burukkan atau menidakkan terhadap business ini atau khasiat cicak tersebut.sesungguhnya tuhan maha kuasa……huh…memang kaya lah kalau dapat jual cicak nie..betul memang betul..ada yang sangup gune duit kwsp bagi yg telah cukup umur untuk membeli benda nie..hutang lah ,cari pelaburlah n mcm2 lagi yang saye dengar.yang saya dapat tahu lagi,org yang betul2 beli cicak itu pada harga yang mahal itu akan menjualkan lagi kepada pembeli yang sanggup membeli cicak itu..dah jadi rantai duit lah pulak,,,yang dapat untung nya bila buyer itu dapat beli dengan murah n jual dengan harga mahal.tp yang pelik benda nie hanya laku d malaysia n negara yang berdekatan lah..saye ada tanye saudara saye yang study dlm bidang binatang nie (Herpetologist)University of Texas di Austin USA.sumber yang boleh di pakai kerana bidang penyelidikan mereka lebih bagus n meluas malah lengkap lagi.saudara saye cakap lagi kalau betul2 cicak tersebut dapat sembuh penyakit,mereka lah yang mendapat memo dr kerajaan USA untuk membuat kajian dan penyelidikan dulu kerana university tu paling byk dapat fund dari kerajaan USA dan sumbangan dari koperat besar.die cakap xde pun mereka dapat maklumat nie pasemua.menurut die lagi,kalau betul lah cicak tu dapat menyembuh penyakit aids,hanya 2/3 penduduk afrika yang di jangkiti aids yang dapat di ubati dengan mengunakan semua cicak tersebut itu di seluruh dunia berikutan binatang spises hanya di kawasan kite jer,begitu juga persatuan aids malaysia (SSCA)mereka cakap masih belum ada penawar lagi.Manakala di jepun gak,saya ade tanyak doktor yang berasal di negara tersebut..die ketawa terbahak2 mendengar cerita cicak tersebut.saye dah banyak buat kajian terhadap perniagaan cicak tersebut termasuk lah cara mengubati,proses n pa semua,sampai sekarang masih belum menjumpai hasil nya….tu lah yang buat saya muskil malah jika diberi kesempatan saya akan menbentangkan hal ini kepada kerajaan untuk memberi kita kepastian,jika benda ini dapat mengubat penyakit…negara kita akan maju berikutan kawasan kita paling byk cicak jenis ini,dan berkemungkinan ada pulak penternak2 yang akan menternak cicak ini secara cormersil…mari lah kita berdoa agar kita dapat mencari penawar untuk penyakit2 yang tiada penawar…amin..

      • ada cerita lain disebalik jual beli tokek ni dan ianya rahsia.mmg betul belum ada bukti mengesahkan tokek dapat menjadi penawar.cuma,kalau ada peluang buat duitu,cubala je.kalau nak dikirakan mmg tokekni cuma jadi makanan eksotik je bagi sesetengah kaum.

      • setiap penyakit ada penawar.tiada penyakit tiada penawar

    • btl2….

    • betul tu….sy ada regular cstmer utk satu kdai ni..katanye,pling berat dy pnah juai puan 250g jew…dy kata mustahil nak cecah 400g…tatawla kan

      • boleh bagitau tak kat mana jual…saya ada 13 ekor cicak tokek ni…berat semua 300g..bintik2 merah dan biru…kalau ada sesiapa yang berminat sila hubungi saya laila-0123504366…

  6. dan 1 perkara lg… if your price is clearly true… why not u just create 1 team, upah saja… find tokek by ourself.. sy rasa xsmpi 100k pon utk develop 1 team utk cr tokek dlm hutan kn? drp tunjuk mcm byk duit sgt smpi nk mgalahkan org trkaya kt malaysia pulak….. fact and reality bro…

    • hmmmmm….dengar kbr cicak ni kalu gigit org yang kena gigit tu ley maut….tu sebab dia mahal n ramai yang nak jd broker… ape2 pun, kalu benda yg leh wat duit, apesalahnye cari kan….

  7. cicak yang melebihi 300gm tu dorang kasi masuk logam dalam badan dia, sebab tu berat …*_^

  8. saya ada cicak tekok(bintik merah)beratnya 150gm-180gm sebanyak 35biji….sesiapa nak beli boleh hubungi saya di cinna_boy@yahoo.com.

  9. saya akan mencari tokek ini untuk di jual kepada awda yang berminat…

  10. sy ade tokek 720g>< nk jual..brape harga??

    • klw btul2 ade sy ingin berurusn dgn encik ape2 cal n msj sy pasti anda berpuas hti berurusan dgn sy dn harga yg saya tawarkan nti.. t.q
      017-4060070 zul -lokasi k.l-

    • epii.. awak call saya leh ke,
      0173886908 (ahmad)

    • kalau tokek masih belum di jual, sila call saya 010-4290050 zaly…hara boleh di runding…lokasi bani, selangor.

    • 720g kalau betul ada sila datang office peguam di alamat tetuan enna nadra yacob , no 17,2nd floor jln 14/20 p.jayabawa gambar dulu atau call saya 0173800090,

    • if ada, n brg belum belum di jual..please contact me..insyaAllah encik pasti berpuas hati dengan harga yang di tawarkan, apa yang penting, perlu jujur, n telus.. boleh contact 017 4230918

    • kalau betul ader n nak jual sila kol saya
      0172504397.tq

      • Saya ada 5ekor, berat dlm 150gm ke 250gm, lokasi kat Seri Kembangan, Selangor… Sila hubungi saya 013632210

    • Saya adalah DIRECT BUYER ingin beli tokay 420gm keatas / 420kebawah sekurang-kurang 10ekor ., dengan cara WHO . Sila tangkap gambar berserta detail tulis atas kertas dan hantar ke email javcy@yahoo.com dengan number telephone .
      detail gambar ,
      kod : javcy
      berat:
      panjang:
      tarikh :
      masa:

      Kami akan bawa lawyer/doctor bincang di hotel terdekat tempat anda.
      0164783169 ( LEE ) / javcy@yahoo.com

    • betul ader kerr,,boleh mms gmbr tokek tersebut diatas tmbg tak ..saya ambik yg berat 450grm keatas…harga kita boleh bincan..awk bg satu harga kt deal smpi jadi///0172388210

  11. saya ade tekek 250gram bintik merah…berapa harga berani beli? sms sy jika berminat….0177300036

  12. i want to sell Tuk Ke 300g

  13. saya ada 320gm sebanyak 2 ekor..berminat hubungi 0194273289 (fauzi)

    • call saya 010-4290050 zaly..hra boleh runding…lokasi bangi, selangor.

  14. I want sell tuk ke 300g

  15. saya ada tokek bintik merah, panjan 32 cm tpi beratnya blum saya timbang, lo berminat hub. saya di 085369292423

    • saye ade 25 ekor cicak tokek 25 ekor..
      15 ekor 220g,yg lain 240-260g..
      lumsum 45k..
      ade yg brminat,hbungi 017-299765_daus_

  16. saya ada tokek bintik merah panjang 32 cm, tpi beratnya blum saya timbang, ada yg minat hubungi saya di 085369292423

    • Saya ada 20 ekor tokek bintik merah berat dalam 50 gram ke 100 gram, dah tak lalu nak bela sesiapa yang berminat nak beli call 0193084917 @ 0193998276. harga boleh runding

  17. klw encik btul2 ade yg 400gke ats sy bleh bgi harga yg tinggi dan encik past berpuas hti berurusan dgn sy
    ape2 kos smua kita tngung penginapn hotel,makn minum dn kita akn buat temujanji di hotel yg berdekatn dgn tmpt encik .
    call sy untk berurusan…enciklah org yg ke 4 menjdi jutawan di tngn saya klw brg tu btul2 400g ke ats

    syarat2;
    1-gmbr tokek atas penimbang atwpn gambar tokek srta ukuranye
    2-pasti kn tulis d kertas putih tarikh dan masa terkini tarikh yg hendk di di hntrkn bukan trikh sebelmnye kita tak trima

    dn kta akn berurusn pasl harga dn sy akn trun ke tmpt encik
    sy akn cri hotel berdekatan dri lokasi encik kita akn berurusan
    di hotel,encik akn berbincng dgn lwyer kami serta sign agremnt serta docter kami akn membuat pemeriksaan ke ats tokek encik selepas lulus ujian tersebut kami akn memberi deposit 30% dari harga asal dn pemindahan duit yg byk munkin dalm sehari 2 akn selesai kerana dlm jumlah wang yg banyk mane munkin dpt selesai dlm 1 hri dn setelah semua duit yg dijnjikn btul2 ade dlm akaun encik barulh sy akn ambil tokek tersebut
    klw jumlah tokek tidak melebihi 1juta sy akn byar cash
    call zul;017-4060070now!!!

    • KePaDA BuYER yaNG perNAH meMbeLI toKEk DENGaN haRGA..yAng BErjUTA-JUta…plZ UpLoaD trAnsaKsi…

  18. sy ade tokek 6 ekor smue beratnye 300g-320g untuk djual sila call sy 0172401023

  19. saye ade cicak tokek . tapi kecik kecik lagi berat dalam 50gram. sape nak beli sila telefon di nombor 0147325839.

  20. saya ada 10 ekor cicak tokek berat antara 100 – 200g, sape2 nak beli boleh sms saya 0176902354
    area seremban, n.s

  21. wahai insan insan dibumi nyata malaysia ini…janganlah berangan-angan panjang dalam menempuh realiti hidup.yang menghancurkan bangsa dan negara adalah kita sendiri kerana sanggup membina harapan dogeng dan palsu.sekiranya benar2 binatang tersebut amat istimewa maka jadikanlah ia teman hidup anda…dan jangan lah dihisap darah rakan dan kawanmu.hakikatnya semuanya palsu belaka dan bakal bencana melanda.haram bagi sesiapa menyakinnya atau mempercayainya dan yakinlah bahawa sesungguhnya segala nikmat dan rahmat datang dari allah yang maha esa.

  22. salam n slamat sejahtera…saya telah mengikuti semua artikel2 kat sini…semuanya tentang cicak tokek berbintik merah…macam mana pula dengan cicak tokek badan bewarna hijau, mata hijau dan berbintik putih…adakah cicak tokek jenis ini laku dipasaran…sebab saya ada seekor cicak tokek seperti yang saya sebutkan (tokek bewarna hijau berbintik putih)..beratnya dianggarkan 2++gram…berapa pulak harga tokek tersebut di pasaran sekarang…jika tuan2 ada info tentang tokek tersebut kongsi2 la bersama..t.kasih

    • saya ada sekor tokek berbadan hijau berbintik merah. berat tak pasti tapi agak besar. lokasi seri serdang,selangor. berminat sila hbgi saya 0133727349

  23. salam…saya telah mengikuti artikel2 tentang tokek dalam blog ini…disini saya ingin bertanya kepada en zul…apa yang saya lihat dalam artikel disini semuanya tentang tokek berbintik merah dan harga bagi tokek berbintik merah…bagaimana pula dengan tokek yang berbadan hijau,bermata hijau,anak mata bujur menegak dan berbintik putih…adakah tokek seperti ini laku dipasaran pada masa sekarang?…bagaimana pula dengan harga bagi stiap gram pada tokek jenis ini…saya mempunyai seekor tokek seperti saya tuliskan di sini…panjangnya 8″x1.5″…beratnya plak sekitar 2++gram…jika en zul punya info tentang tokek seperti saya gambarkan sila kongsikan bersama…t.kasih (khairul@kedah)

  24. saya ada tokek berat 80 gram dgn 200 gram kalau nak beli sms 0136431377 lokasi kl

  25. sy ada byk cicak tokek bintik merah.300 gram keatas.nak jual lumpsum.sape berabi letak harga.minat call 0196527311

  26. sy ade byk2 tokek.nak jual lumpsum cicak tokek.sape brani letak harga.300gram keatas.call sy 0196527311

    • call saya 010-4290050 zaly…lokasi selangor.

      • saya ada tokek yg brt 200g-300g…ada 50 ekor…serius buyer saya perlukan…bukan nya broker…urusan kiri kanan..cash and carry…kalau buyer betul buyer bukan broker yang berminat..just call me….
        017-2877047 yus

  27. apa komen anda semua tentang fakta yang ditulis oleh lanoreo..adakah dia betul atau geng tokek semua yang ada kat sini semua tak betul..tolong bro,,gua ada 8 tokek tgh bela ni..hari2 kasi makan,macam bela kambing..hari2 berangan jadi kaya ni,,tolong bro,gua kon-putus-fius ni..

  28. sya ada 2 ekor tokek..berat…+- 50 gram..
    call 012-9743273..

  29. Salam Kenal.
    Bukan semua spesies tokek ingin dibeli oleh buyer. harga tokek juga berbeza-beza mengikut spesies. Tokek itu juga perlu diperiksa terlebih dahulu sebelum buyer membelinya. Kebanyakan dari kita membela tokek yang salah sebab berfahaman yang semua tokek itu berharga mahal.

  30. salam 1 malaysia.

    saya memiliki 7 ekor tokek bebintik merah & oren untuk dijual. Berat tokek tersebut dalam 250g ke atas. jika anda berminat bolehlah menghubungi saya melalui nombor diatas. Terima kasih.

  31. salam to TOKEK SABAH…jika begitu kata anda bagaimana plak dengan jenis tokek berbintik putih…bermata macam mata kucing bewarna kekuningan…adakah tokek seperti ini laku dipasaran…bukan apa…sekadar berkongsi info…jika jenis tokek yang saya sebutkan diatas tidak laku dipasaran tidak perlulah rakan2 lain menangkap/membela spesis tokek itu…rugi masa dan modal…betul tak? jika spesis itu laku juga dipasaran boleh tak anda atau rakan2 lain berikan secara kasar harga mengikut gram dipasaran…tolong yer…

    • tokek berbintik putih, bermata seperti kucing yang kekuninga-kuningan..LAKU..n ada buyer yang ambik, tokek, kayu/papan, tokek daun, tokek hijau..
      pe2 u boleh contect no 0174230918

      • salam…buat pengetahuan anda..tokek yang saya maksudkan itu masih lagi saya pelihara..dalam keadaan sihat n aktif berbunyi setiap masa..mmg saya berniat untuk menjualnya…tetapi ada buyer yang nak berat yang bermula 400++gram plak…mula2 nak berat 300++gram…buyer yang sama juga…ntah la saya pun x paham…kenapa tidak dinyatakan setiap gram ada nilainya seperti sebelum ini..dari 300gram-1kg..ada harganya..tapi sekarang ada buyer yang demand kalo nak jual mesti 400++gram plak..diaorang ni nak untung lebih ke atau mmg direct buyer yang letak syarat????

  32. mmg betul,buyer memilih beberapa jenis tokek je,berat pun ada beberapa je,so kalau ada tokek boleh maklumkan pada saya.untuk yang besar2 pengurusan adalah segera.bagi yang berada diluar negara,kami uruskan tanpa membawa tokek balik ke Malaysia.ramai yang mengaku buyer tetapi sangat menyukarkan urusan kami.sampai tokek yang kebanyakannya sepatutnya dapat kami beli mati kerana buyer palsu ni punya hal.letak tinggi2 harga lepastu owner tungu punya tunggu x dtg2 buyer palsu ni.

  33. Salam 1 Malaysia…

    Saya ada 4 ekor tokek yang di panggil TOKEK PAPAN atau lebih dikenali sebagai Gecko (Seperti dalam gambar diatas)anggaran berat pada 21/01/2011 L/kurang 290 gram setiap seekor. Tokek tersebut di perolehi dari Utara Kelantan/Thailand. Kepala berupa ular tedung, badan kehijauan dan berbintik merah jambu/merah..Dipelihara dalam keadaan baik dan terkawal dan diberi makan cengkerik sahaja. Sesiapa yang benar2 serius dan berminat untuk memilikinya, sila email saya di coffeebean_81@yahoo.com

    Harga yang munasabah mengikut pasaran semasa.

    Hanya yang benar2 serius dan berminat.

    Terima Kasih

    • dh jual ke tokek tu…berapa harga sbab sy pun ada tokek jenis yg sama tapi tak pasti berapa nk jual…wan 0133727349

  34. Kami adalah serius buyer..
    Tokek/gecko yg berat 420g ke atas sahaja.
    seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Serawak.
    sulawesi,Indonesia dan thailand.

    420g starting rm7j
    sila hubungi untuk harga terbaik untuk anda!!

    0126093348- mr.Razak

    • sy ada 4 ekor cicak seberat 250grm…
      bleh sya tahu berapa harga seekor? dan ada yg nak beli ker?

    • sy ada sekor tokek hijau berbintik merah..serius nk jual… hubungi wan 0133727349, seri kembangan, selangor

    • kalo 480gm u amek bape ye?

      • u cal sy 0107119211

      • area mana yer? boleh mms gambar tokek atas penimbang dan tulis tarikh gambar tu diambil di atas kertas putih ke 0177508256. harga leh di bincang

      • fadhil..col aku 0194654810..urusan WHO.

    • mr razak…

      saya ada tokek 300g untuk di jual …berbintik merah dan biru…sebanyak 13 ekor adakah encik razak berminat
      sekiranya encik berminat sila call saya di 0123504366

  35. Kawan saya jumpa tokek di ladang getahnya. Dia nak jual. Siapa berminat sila telefon 017-3977663. No booking. Gambar boleh ambil jika confirm beli. Boleh tengok.

    • Rekan-rekan kalau yang mau jual tokek lokasi Jawa Barat , Banteun dan sekitarnya.

      Hub:022-92365322
      Bapak Asep : 08172346782

      Kirim Gambar Foto ke Email :
      tokekbandung@yahoo.com
      teguh_mfn@yahoo.com

      Harga Tokek Sangat memuaskan , terima mulai
      3,5 Ons Up ——– Panjang 48 Cm — harga 1 M perekor

      4 Ons Up —— Panjang 60 Cm —mulai 20 milliar per Ons

  36. Direct WHO buyer..
    Tokek/gecko yg berpanjang 20 inci atau ke atas sahaja.

    SETIAP URUSAN ADALAH DIJALANKAN SECARA RASMI DAN MENDAPAT KEBENARAN KERAJAAN MALAYSIA DAN DIBERI SURAT PERJANJIAN JUAL BELI , ( SURAT HITAM PUTIH ) UNTUK URUSAN JUAL BELI TOKEK , PENJUAL TIDAK ADA MASALAH JIKA DITANYA DUIT JUTA JUTA YANG MASUK KE DALAM AKAUN ( KALAU BANK NEGARA TANYA )
    sila hubungi saya 0122445701- mr.chan

  37. salam 1malaysia…ada x kawan2 kt cni yang telah jual tokek yg dikatakan dapat ratusan ribu…or juta2…sy pemelihara tokek yang mana sy telah ada 4 ekor anak tokek sebesar batang pen..dan sekarang da 4biji telor lagi menunggu menetas…untuk makluman…tokek betina badan nya kecil n x cepat membesar..berbanding tokek jantan…

  38. kepada buyer kalau boleh uploadkan gambar2 transaksi pembelian tokek ini..i have 2 tokek more 350gram..

  39. aku ade 3 ekor 310g dan 5 ekor 280g.. ada bran??
    email kat aku… oren5356@rocketmail.com

  40. saya ada lebih dari 20 ekor jenis yang kamu perlukan tapi pastikan kendalian di buat secara betul dan ikhlas…gambar saya akan pamirkan kalau pembeli setuju dgn syarat saya…kalau pembeli yang sah faham semua kata kata saya tolong email saya kat gpn65sssjaya@yahoo.com atau call saya di no talian 0172727225….terima kasih salam 1 Malaysia

  41. saya ada memiliki seekor tokek seberat 300g
    tapi tak berani nak sentuh ..disini saya nak tanya bahaya tak kalau kita pegang tokek..

    • aku pun takut kalauengko takut ,aku nomor satu geli kat semua jenis bangsa cicak ni,tapi tokay ni aku tengok cantik ada warno2 merah dan macam2 warno.dulu aku ada bengkel ketok bodi kereta,tahun 2000 tak jadi bisnes ,kes tapak tanah pusaka,aku malas gaduh aku tinggalkan bangunan bengkel tu l,kurang 5th kosong tak ada orang masok kacau,bila aku nak buka bengkel tu robohkan,aku tenggok dalam laci gerobok ada dia celah dinding ,balik pintu ada dalam lobang batu ada yg takut tu dalam laci mesin potong besi pon ada,aku punya takut menggigil di buatnya,sudahlah besar berduri duri ekornya warnanya agak gelap garang perangainya,itulah kali petama dalam hidup aku tengok cicak besar dan pelik ,di pendik kan cerita aku isi racun rumput penuh dalam tong racun aku pun seperay cicak cicak itu, sebab aku takut diabisa dan menggigit ,sampai sekarang aku pun tak tahu cicak ni bisa atau tidak bila dia gigit orang,sebab aku tanya gitu enko ingat tak ular tedong selar orang berani main,dah kena patuk baru tau bisa,kalau begini cerita cicak ni 50 ekor lebih mampos aku racun,tahun tu 2005,lima th dia berkeluarga ,menyesalnya aku,dulukawasan tu hutan rumah satu dua aja sekarang dah jadi bando lebuh rayasiap,

  42. Saya nak jual tokek bintik merah berat 520g, sesiapa yang berminat boleh hubungi saya melalui emel liyaris2010@gmail.com atau h/p 0199845117, maklumat lanjut akan saya hantar kepada mereka yang berminat untuk membeli sahaja – Kuala Terengganu

    • liyaris boleh saya tahu jenis apa,berat,panjang,ukuran pembandingnya skalian di photo email saya agussolihin59@yahoo.com mudah2ah berjodo atw mms 085721447742 bandung indonesia

  43. saya ada tokek sberat 180-240…semua ada 8 ekor…2 pasang ada tlur….kalo ada yg berminat blh la…hrga aku x kre sgt tp bia la berbaloi huhu

  44. hi everybody, i have 10 tokay gecko with a RED dots on its body which in malay language called “Tokek”. I’m looking for a serious buyer. Prices can be negotiate. It’s 80gram of weight. Do call me or sms to my number 0177300725. THANK YOU.

  45. kepada pembeli & peminat serius tokek batu & benda antik bertuah bisa hub saya call/sms di no simpati : 081237832517. jhony. di malang jatim indonesia

  46. aku telah merantau semenanjung malaysia,indonesia, thailand sampai lah sempadan thailand…..dah banyak tengok barang ni dan juga menemui banyak hal bila aku dealing benda ni. banyak orang pandai cerita sampai harga juta juta dan tak pernah mempunyai pengalaman merantau beberapa negara untuk cari benda ni, betul betul kamu tahu barang ni atau tidak? dah bulan bulan aku tinggalkan tempat asal untuk buat kerja ni sampai aku sudah sign MOU dan membuat ladang, aku tak tahan orang orang duduk di kedai kopi dan memulakan topic ni, banyak cakap banyak salah, kadang kadang tuan tokek jadi binggung terdengar cerita cerita yang menarik tetapi semua hanya cakap besar. kerja ni cukup senang apabila kita buat dengan hati jujur……

  47. Salam..
    Saya ada tokek berat 200g -250g..
    Tokek ada 250 Ekor..
    Location Jambi Indonesia..

    H/p : 019-2976511..Mustafa..

  48. Salam. Saya ada seekor cicak macam tokek. Besar juga. 3 kali ganda dari cicak rumah. Tapi warna hitam. Berminat hubungi 017-6649708

  49. salam..sy ade 360gram ( 6 ekor ) dan 410 gram ( 1ekor) sapa mau beli..serius buyer sahaja… 019 2313641..

  50. haloo. i ada 5 ekor cicak tokek.. warna mcm tokek bintik bintik.di jaga rapi…. rewatan rapi 24 jam/
    berat 350gram hingga 420gram.
    lumsum jual 35k . Location P.gudang johor.

  51. aku ada cicak tokek 2 ekor tapi rupa dia mcm biawak besar pun lebih kurang..kalau beminat dtg n lihat sbb dlm sngkar besar sgt…..tapi dah mati kalau beminat call me…

  52. hai
    . saya ada 8 ekor cicak tokek, untuk di jual berat dalam 250g ~300gram . cicak dijaga dengan rapi,
    harga murah daripada pasaran . Berminat contact saya.
    016-9032694 24 jam (serius buyer sahaja) area: Pasir Gudang Johor

  53. salam malaysia.aku dr sarawak dan mempunyai seekor cicak berbintik hitam dan berjari 5 di setiap kaki.beratnya cuma dalam lingkungan 80 gram .aku tak pasti sama ada ianya cicak tokek ataupun tidak.so,sapa2 bleh beritahu aku apa binatang yang aku dapat tu?

  54. jika sesiapa ada cicak tokek yg beratnya 400g keatas,sila call sesegera mungkin untuk urusan pembelian…dan kepastian…0179624577

  55. syarat utama:emailkn gambar tokek diatas penimbang….utk kpastian jenis dan berat

  56. pembeli cicak dari pahang………..

  57. salam…aku ade cicak 7 ekor…230g(3ekor),250g(3ekor), ngan 320g(1ekor)ade sape2 berminat sila hubungi aku 0128948488…

    • bro kalau ada rezki kita kongsi rezki sama sama.sy dr sel ada buyer.jai

  58. Assalamualaikum.

    Kepada sesiapa yang ingin menjual tokek bintik MERAH,
    Sila hubungi saya,
    013-6135011 ( MADD )

    Berat 340gram ke atas.Harga memuaskan.

    Kerjasama dari pihak anda amat kami hargai jika anda betul-betul serius ingin menjual.

    Terima Kasih.

    • sy ada sekor tokek hijau berbintik merah..besar tapi x pasti berat…nk jual pd yang serius je…call sy wan 0133727349,seri serdang,selangor

  59. kepada customer yang serius berminat nak jual tokek:a)320gram ke atas-harga dirunding
    b)420gram ke atas-rm200 000 ke atas bergantung kepada keadaan cicak itu…
    berminat sila col 014-9446398

  60. saya ada TOKEK POWER 2 REKOR 450 G 5 KOR 360 G BUYER TERCEPAT SAJA TAPI NAK USHA MASTI TAROK DEPOSIT 5 RIBU LAMBAT RUGI CEPAT BARU MANYAK UNTUNG

  61. MAU KONTEK INI NO 0139060582 ITU TOKEK MAKIN BESAR NANTI LG TINGGI HARGA

  62. hye..saye pembeli tokek.ade sesiapa nak jual tokek 350gram ke atas,sila hubungi saye 0178763640 jailanie,,,,,(selangor/kuala lumpur) saja….

  63. ade ade nak jual tokek 400gram ke atas….
    sila hubungi 0142332326 (ROY). harga pasti memuaskan.

  64. saya ader tokek komando berat dekat 180kg panjang 2 meter, bela di kepulauan indonesia sila bawa doktor pakar /pegawai who / security /pengurus bank/tai long untuk berurusan dan juga penangkap haiwan ( tokek tangkap sendiri) untuk maklumat haiwan dibiarkan bebas boleh datang tangkap bila-bila masa makanan utama dia adalah ayam utan @ kucing liar – harap hubungi saya dengan segera kerana ramai yang berebut ………..!!!!!1

    • hello bro…wa brani bli tokek tu rm5j, ada lg ke brg. wa nak wat satey tokek lak resepi baru ni

  65. kalau ade cicak tokek yg hendak dijual boleh sms sy 0176655673.

    nyatakan berat dan tarikh timbang serta lokasi

  66. sye de jumpe. seko cicak nieyh at htan umah atok sye…
    cicak 2 wrne coklat+puteh n mrh….
    2 ker cicak tokek??

  67. sya pn x tau sma ade btul @x hrga mncecah hgga jutaan RM…apepn sya ade 3 ekor Tokek lbih kurg bratnye 220grm-250grm….spe yg bminat kol sya 012 3421472…Area KL

  68. saya ada cicak gecko yang seberat 230gram.saya ingin menjualnya pada harga 100 ribu.siapa ingin beli
    hanya reply sahaja

  69. Saya igin membeli tokek tp bintik merah…berat dalam 200g-250g pun takpe..saya serius utk tujuan kajian.. harga kita runding bersama..tel saya fauzy 016-6661624

    • salam en fauzy..

      tokek bintik merah 200gm utk dijual rm20k sahaja..
      setuju, reply sy k..

    • saya ade tokek berat 250-270g… ade 20 ekor…
      nak jual rm4k sekor… harga bley runding lagi…
      berminat sila reply nanti saya balas semula…
      area seremban…

    • Saya ada 17 ekor cicak tokek nie. Kalau berminat boleh hubungi saya 017-3977663. Berat 320 kebawah. Timbang tak berani, jadi sila timbang sendiri. Panjang average 16inci. Harga boleh runding. Lokasi Selangor.

    • sy ble supply pd awk klu kne pd harganya….col 0173304869
      budget brp ekor nk beli?

    • apa r bder, klu nk kencing gi le tnds…sni forum nk wat bisnes…utk smua mmbr sy bru je msg no o166661624….owner no pon 2 ckp xde pon dye cr tokek…agak2 ler bder…

  70. tokek bintik hitam bley ke..ade dua ekor kt uma klau xley sye lpaskn..

  71. sapa berminat ingin menjual cicak tokek dr 320g dan ke atas..harga memuaskan..sila hubungi sy 0166382197(Mohd)..

  72. salam,

    saya ada tokek 5 ekor berat 175-200 gram sapa nak beli datang kedai saya 19A Jalan Desa 1/1, Bandar Country Homes, 48000 Rawang atau call saya 016-295 7308. Harga boleh bincang.

  73. Maklumat terkini saya mau beli tokek berat 350 gram keatas 1 ekor -rm 65k dan pakei untuk 5 ekor setiap satu berat 350 gram keatas 1 ekor – rm 200k x 5 = rm 1 juta k
    serius buyer je……
    cal man kl 013-3552449

    * Formula cicak tokek : Berat 350 g – Panjang – 17 cm – Badan sebesar kotak rokok…

    • sy ade sekor tokek lebih kurg 28cm..nk jual hbgi wan 0133727349,,seri serdang,sgor

  74. barang siapa memiliki tokek berbintik merah dan ingin dijual sila hubungi saya ditalian-0125138768(mr.Ejat)..berat mestilah 300gram dan ke atas..harga dijamin puas hati..

    • ada tokek seberat 350gm?
      en. ejat nk beli brapa rm?

    • sy nk jual sekor tokek, berat lum timbang tapi agk besar lrg lbh 28cm…betul2 nk jual..call wan 0133727349 sgor

  75. tterus lah berniaga aku berdoa bangsaku kaya raya sebagai contoh , sarang burong walid mereka yakin ,aku minum bebotol2 tak ada apa2 kesan pun,allah benci manusia tak berusaha ,

  76. Saya ada beberapa eskor cicak yg masih tinggal di habitatnya (dalam rumah kebun saya yg kosong).Minggu lepas saya ada memeriksa & ada 2 ekor yg besar (lebih 300 grm).Sila hubungi no tel: 0192119611 utk urusan jual beli (bagi yg serious saja)

  77. siapa yang berminat untuk membeli cicak tokek seberat 300-350gm degan harga 10k,sila hubungi tinggal kn no tel di e-mail saya…terime kaseh.

  78. Kami pembeli tokek dari german. Tidak melalui org tengah. Harga TINGGI. 450g ke atas. Call 019 352 3522

  79. salam.. sapa ada tokek berat 400g keatas hubungi sya.. +6012-6639307,saya ada pembeli direct..

  80. saya ingin cari utk menjual cicak,sesiapa nak beli,cl i 06.6479999.

  81. adake cicak tu smapi 300g?? setahu sy pling berat pn 250g…xpun 200g jew..pliknye

  82. salam.. saya ada 2 ekor tp berat l/krg 300gram. mmg cicak tu berbintik merah. boleh kol sy di 019-6410900.
    pakcik sy punya lg besar dkt l/krg 1 kg kot. tp dia xnk jual. klu blh pujuk dia lg bgs. blh la sy dpt komisen.

    • amir ko col aku 0194654810.urusan dengan WHO.ins.Allah aku dpt pujuk pakcik ko dengan harga yg akan ditawarkan.ins.Allah kalo btl ada,deal sampai jadi kita semua mkn xabis 3 keturunan.

  83. if you interested to buy Gecko call me or txt me +639498435062

    5 Gecko for 80k-RM only.. /300gram-up

    pls.. speak English

  84. sapa ada tokek 340gram keatas.call saya 019-6501125.saya area melaka

  85. salam saya ada seekor cicak pokke berbintik merah..berat anggaran dalam 300gram keatas..
    last timbang dua bulan lepas 240g.
    nak jual secepat yang mungkin.
    area kuala terengganu. buyer open harga dulu kat saya.

    contact no: 0145058997
    A.S.A.P

    • salam…selamat petang semua..hari ini,22/11/11,jam 5:00petang,saya ingin menyatakan bahawa saya mencari cicak tokek berbintik merah/oren.berat yang dicari adalah 400g keatas bersamaan
      dengan 23/24/25/26/27inci.harga yang saya tawarkan adalah RM10juta keatas.sila hantar butiran yang lengkap kepada email saya(nafie_honda85@yahoo.com)..seperti gambar-gambar yang terbaru tokek anda,tidak perlu timbang pun tidak mengapa,tapi cuma letak pita ukur disebelah tokek tersebut dan letakkan sekali suratkhabar yang terbaru.jangan lupa berikan nombor anda untuk dihubungi sesudah penelitian yang lengkap dijalankan.sekian terima kasih…salam…

  86. salam,jika sesiapa yang mempunyai cicak tokek anggaran berat 350g ke 400g,sila hubungi saya ditalian 0169163843..insyaallah,jika bersesuaian harganya,saya berminat untuk membelinya…

  87. Saya nak jual cicak tekok warna bintik merah berat 200-230 gram.
    Sila telefon saya dengan harga bida. Ada 30 ekor di Ipoh. 016-9166650

  88. 1 k.g i hep

  89. saya myanmar 0173889521 call me now 750gram hingga 820gram. 2 ekok

  90. salam..sya ade tokek bintik itam bdan mengerutu sebesar 2 jari sekor..area melaka..
    call or sms -o193023431

  91. Saya ada 24 ekor cicak tokek bintik merah beratnya 200-250gram di Ipoh. Saya nak jual dengan harga RM50k seekor. Pembeli serius sahaja sms saya untuk lawatan. 016-9166650

  92. sy mempunyai 10 ekor tokek hijau dan kelabu berbintik putih,bermata hijau dan kuning.berat 70-150gram.panjang hampir 1 kaki.ada yg sedang bertelur.penjagaan rapi kerana sy sendiri cari dihutan.

  93. sy mempunyai 10 ekor tokek hijau dan kelabu berbintik putih,bermata hijau dan kuning.berat anggaran 70-150gram.belum pernah timbang.panjang hampir 1 kaki atau 8-12inci.ada yg sedang bertelur.penjagaan rapi kerana sy sendiri cari dihutan.jika kena pd harga sy sedia menjualnya.lokasi disegamat johor.hubungi sy atau sms 0107132221.

  94. klu ade tokek contact me…
    harga boleh bincang
    zam..0179575363

    • sy nk jual tokek …agak besar tapi lum timbang…nk cari buyer… call wan 0133727349 seri serdang,sgor

  95. saya ada seekot tokek bintik merah panjang kire-kira 20 cm…berat 150-200gram..looking for serious buyer… sy student malaysia di indonesia… lokasi sulawesi selatan, makassar..spe berminat hubungi +6285656854432…A.S.A,P..

  96. I’m Looking for Tokay Gecko 320 gram and above. I’ll be interested ONLY with Serious dealer.
    For further info Please CaLL:-
    017 360 5967 / 017 360 5738

    • I NEED a REAL DIRECT BUYER of gecko. I have 350g+ gecko for sale! do you buy geckos? I can provide 2 350grams gecko.. Please message me by my email or contact me in Philippine number +639154033482
      email: distinctive_erl_08@yahoo.com

      Sincerely,
      Erl

    • price list please, i av 3 to let go…for futher text @ col:0173304869

  97. sy mencari buyer utk tokek 250g ke atas bawah 300g…
    harge 15k sekor…jika berminat call +601119208605-celcom malaysia (megg)

  98. cicak umah nak

  99. salah ke jual cicak tokek nie

  100. Salam kepada semua..
    Ini ditujukan kepada sesiapa yang berminat untuk membeli tokek (Bintik Merah).
    Spesis : Tokek Bunga/tokek bintik merah/tokek rumah
    Panjang : 15 inchi
    Berat Asal : 250g-310g
    Harga : Rm2000-Rm4000 seekor (Rm4000 hanya kepada pembeli yang ingin menimbang dahulu/ataau membeli tokek yg 250g ke atas)
    Location : Kedah
    Kami juga mempunyai tokek yg berat asalnya 250g ke bawah..Butirannya seperti di bawah..
    Spesis : Tokek Bintik Merah
    Panjang :11inci-13inci
    Berat Asal : 230g-250g
    Harga : RM200 seekor
    Location : Kedah
    Bilangan tokek yang dimiliki oleh kami boleh dikatakan agak banyak.sihat walafiat.Jadi kepada mana2 pembeli yg ingin membeli dalam bilangan yang banyak tiada masalah..Nak beli seekor pn bleh tp Jika pembelian melebihi 10ekor,harga yang ditawarkan bleh dirunding..Paling penting!!!Pembeli yg berminat boleh melihat dahulu atau memilih mana2 tokek yg berkenan.Tiada paksaan. Segala urusan adalah direct dengan owner.tanpa broker.Jika anda ingin kan gambar dahulu pn tiada masalah,hubungi saya dan saya akan MMSkan.
    Dan kepada broker2 ,mintak maaf kami tidak mempunyai barang yg besar..
    Jika ada pembeli yang berminat boleh menghubungi saya.
    Hp no: 0125648324 …

  101. Salam kepada semua yg ingin membeli tokek..

    Saya ada sedara yg import masuk tokek dr luar ke dlm Malaysia..
    Tokek adalah anggaran 250g ke atas…
    Semua tokek Bintik merah!! Harga saya letak dlm 3k ja seekor…Boleh kurang lagi jika beli Lumsum…

    Sila call saya di 012-9199468 Remy… Saya di area Kuala Lumpur…

    Untuk Pembeli yg serius ja!!! terima kasih

    • saya mencari pembeli cicak tokek yang serious sahaja. saya ada tokek seberat 310gm-320gm sbyk 6ekor dan 250gm-290gm 10 ekor..location shah alam.berminat sila hubungi saya segera. 0123725167.

  102. salam
    ada 3 ekok cicak tokek berat antara 270 gram untuk dijual dengan harga RM10K (3 ekor)
    boleh datang dan lihat dahulu…
    sila sms ke 017-4532573..

  103. saya mencari pembeli tokek yang serious sahaja. ada 6 ekor tokek seberat 310-320gm dan 10 ekor tokek seberat 250-290gm.location shah alam..pada yang berminat sila hubungi saya segera..tq
    0123725167

  104. salam….sy ada seekor tokek berwarna hijau berbintik merah…berat tak pasti tapi agak besar..pnjg 30cm…nk jual n cari seriuas buyer je…berminat hbgi wan 0133727349..serdang,sgor

  105. SPEAK ENGLISH

    I NEED a REAL DIRECT BUYER of gecko. I have 350g+ gecko for sale! do you buy geckos? I can provide 2 350grams gecko.. Please message me by my email or contact me in Philippine number +639154033482
    email: distinctive_erl_08@yahoo.com

    Sincerely,
    Erl

  106. HI,
    I’m Looking for 420g and above Tokay Gecko…I’m a serious Buyer and Only dealing with serious owner…
    **Note : Pay CASH & CARRY…
    **ATTENTION : Please Sent Latest MMS of Your Gecko (with Latest News Paper on the side of your Gecko)

    For Further Info :
    Claire : 012 917 6889 / 017 360 5967

  107. saya mencari sesiapa sajer yang mempunyai tokek seberat 360 keatas..harga dijamin lumayan.insyaallah. jika ader tokek sila hubungi saya dengan kadar segera.buyer sedia ada…tq

  108. saya mencari sesiapa sajer yang mempunyai tokek seberat 360g keatas..harga dijamin lumayan.insyaallah. jika ader tokek sila hubungi saya dengan kadar segera.buyer sedia ada…tq

    o17 2504397

  109. salam..
    saya baru keluar dari kawasan pembalakan..semalam kami telah berjaya menangkap seekor geko bintik merah didalam lubang pada tengah pokok meranti bakau yg berusia lebih kurang 90thn..pjg geko 2’6″..berat tak timbang lg sbb kami tak mau bg tekanan pada geko ni…betul ke ada buyer sampai jota2???

    • Lu timbang, pas 2, ambil foto atas timbang, email kat gua..kita runding harga

    • BG NOMBOR TEL BRO.NANTI SY URUSKAN

    • sila bg no telefon untuk dihubungi.

    • saya ada tokek berat 300-320 gram..brape mau angkat?please emel jb.hariz@yahoo.com

    • saya shah daripada group buyer international…kami melalui who dan profesional..jika anda dapat timbang dan beratnya melbihi 450g sila call saya di talian 0172906351…. kami mengikut prosedur jual beli gecko

    • Kami adalah DIRECT BUYER ingin beli tokay 420gm keatas / 420kebawah sekurang-kurang 10ekor ., dengan cara WHO . Sila tangkap gambar berserta detail tulis atas kertas dan hantar ke email javcy@yahoo.com dengan number telephone .
      detail gambar ,
      kod : javcy
      berat:
      panjang:
      tarikh :
      masa:

      0164783169 ( LEE ) / javcy@yahoo.com

    • jack..col aku..0194654810 ..urusan WHO.

  110. saya ada tokek brmata hijau’ .. brbadan kelabu brbintik putih.. saya ada 6ekor.. saya nak jual kesemuanya dengan harga RM3000.. harga blh dirunding.. sila hubungi saya 012,7695220.. mersing johor

  111. sy mencari tokek seberat 420gram ke atas..harga adalah 1juta ke atas & harga boleh dinaikkan lagi menikut berat. buyer adalah dari luar negara. jika berminat blh email haruno_sakura86@yahoo.com ASAP..tq

  112. saya ada tokek yang berat 200g-300g…ada 50 ekor…serius buyer saya perlukan dan bukan broker…lokasi selangor…kepada buyer yang berminat boleh hubungi saya…broker saya tidak layan..urusan kiri kanan..cash and carry…waktu urusan 9am to 5pm…
    017-2877047 yus

  113. saya tokey khemah dan tokey tokek.kepada yang xlokek untuk membeli tokek, sila hubungi saya, di talian 019-7885245..kalau confirm nak beli tokek,saya boleh belanja makan kek….
    p/s:ayat berunsur pantun, tetapi memang serius mempunyai cicak tokek…tkaseh..

  114. ni no sy 0177977147

  115. Assalamualaikum…Di tujukan kepada peminat2 tokek.Kami mempunyai tokek bintik merah yg sihat2,untuk di jual..Butirannya seperti dibawah..(Lebih kepada pembeli yg berminat untuk memelihara)

    Spesis : Bintik Merah

    Panjang :15 inci

    Berat Asal : 250g-300g (Berat Skg 220-240)

    Harga : Rm1800-Rm4000 seekor (Rm4000 hanya kepada mana2 buyer yg ingin membeli tokek yg beratnya 250g keatas shj)

    Spesis : Bintik Merah

    Panjang :10-13 inci

    Berat Asal :200g-240g(Berat sekarang 180g-200g)

    Harga : RM200

    Location : Kedah

    Pembeli boleh memilih mana2 tokek yg ingin dibeli.Tiada paksaan..Tiada jualan secara langsam..Nk beli sekor pun bley,nk beli lebih dari seekor lagi bagus.Urusan jual beli bergantung kepada pembeli dan paling penting cash n carry.Kalau pembeli nk tengok barang dulu atau nk sembang dulu dengan owner pn tak dak masalah.Segala urusan jual beli direct dgn owner tanpa broker.Jika pembelian melebihi 10 ekor,harga mungkin boleh dirunding.Satu nasihat saya jika ada yg berminat untuk memelihara,pastikan sangkar tokek di buat terlebih dahulu sebelum membeli tokek..Pastikan sangkat tokek tidak mempunyai sebarang unsur besi..Jika ada mana2 buyer yg berminat,bley contact saya.

    Kepada Broker2 yg disayangi,minta maaaf,kami tidak mempunyai tokek tg besar..

    Hp no : 0125648324 (apit)

  116. tokek panjang 15 inch.. bintik putih. berat ntah ler. sekor je. call 017-7598637-pipit.

  117. bg no telefon untuk dihubungi..

  118. saya ada tiga ekor sapa2 yang berminat pl contack me
    012912098-yg serious je k

  119. sapa berminat nak beli cal saya 012–9412098

  120. salam,,sy ada tokek background putih biru2 bintik oren2 merah..tokek ape tuh?lau berminat emel jb.hariz@yahoo.com..berat dalam 320g..serius..

  121. salam..sy ada cicak tokek berat 320g background putih+biru2 bintik oren kemerahan..tokek ape tuh?berminat x nak angkat?please reply..area johor..or emel jb.hariz@yahoo.com..no tepon bg kemudian..TQ

  122. tokek bintik merah 17 ekor lamsam 700k.
    280g sampai 330g.0125910586

  123. Saya mempunyai tokek bintik2 merah berasal dr hutan pergunungan jawa(Original) dan bukan peliharaan manusia,masih liar berat sekitar 3ons (300gram) lbih dan 4ons(400gram) keatas,info terbaru sy dan tok guru kiyai ke temu tokek bintik merah kira2 beratnya (1 kg keatas ) di hutan pulau jawa,sila doa in kami agar bisa menangkap tokek tersebut dlm masa yg singkat ya..tokek nya masih liar dan susah ditangkap kerna di jaga penunggu pulau,tapi kami akan berusaha menangkap nya dr meminta izin dr makhluk halus yg menjaganya…Saya juga ingin menjual Ayam Cemani hutan Jawa yg hitam mulus hingga darahnya..No HP 081933002646/087757422333 WAKIL MALAYSIA : 0197274505/0197821821 (Pn.Riena)

    • WAKIL DI MALAYSIA : 019-7063030/010-7063030/010-2345630 ( TOK UBAN / JOHOR BAHRU ) anda bisa mendapat in info soal tokek2 tersebut yg saya terang kan di atas dr Wakil di malaysia…FACEBOOK ADD : SKYZNETZ

    • cik netty yuliana.saya,amir direct buyer WHO.sila col saya +60194654810 email/facebook musalaenterprise@ymail.com.kita akan buka dengan harga yang memuaskan kedua-dua belah pihak.kalau betul ada ins.Allah kita akan deal sampai berjaya.

    • cik netty yuliana.saya,amir direct buyer WHO.sila col saya +60194654810 email/facebook musalaenterprise@ymail.com.
      kita akan buka dengan harga yang memuaskan kedua-dua belah pihak.kalau betul ada ins.Allah kita akan deal sampai berjaya.

  124. Membeli tokek dan barang antik. silahkan kunjungi blog kami di http://beli-tokek-dan-antik.blogspot.com for more information.

    or our english version at http://geckobuyer.blogspot.com

  125. Cicak Bintik merah 300g-350g – 5 ekor, boxer lebih 410gram – 1 ekor, tauke batu 4.5kg – 2 ekor. Kesemua cicak ini ada dengan owner saya, yg penting x blh send gambar atau timbang dulu…tapi semua ni blh buat jika buyer sendiri dtg tmpt jual cicak tu.. Janji buyer confirm dtg ke tempat jual cicak tu. Jgn tipu2 sdh. Buyer dari area kl or seremban….boleh hubungi saya di nombor 016-6219803.

  126. nnti contact saye 0179575363

  127. 16th May 2011

    From:

    Mr. Thong Chin Kong
    tokek_kingbuyer@yahoo.com
    Rawang, Selangor D.E.
    017-688 1186

    To:

    To Whom Its May Concern
    (Genuine Owner of Tokek)

    KEEN TO BUY GENUINE TOKEK.

    We refer to the above matter.

    Please be adviced that we are keen in buying tokek with creteria of 300g above and foremost 420g above in Peninsular of Malaysia (West Malaysia).

    If you have so, please:

    1) Please get news paper showing (focus) date of current day.
    2) Please get digital weighting machine.
    3) Put the tokek together with a piece of news paper showing date of current day on top of digital weighting machine.
    4) Take a picture (info needed: weight & current date).
    5) Issue offer letter / quotation (contains price, species, colour, lenght in inches, weight in gram, date of measure, total of tokek).
    Should you have all of the aboved mentioned please sent us the offer letter & picture of the tokek and SMS us (at 017-688 1186) / MMS (at 010-2600 965) / e-mail (at tokek_kingbuyer@yahoo.com).

    We’ll only entertain the genuine owner with full creteria of the above mentioned. We are really appreciate if the price can be negotiate upon assessment of the tokek.

    Please be advice that we prefer to buy the tokek at our place in Rawang, Selangor and together we’ll bring our lawyer and doctor veterinar to value the tokek condition.

    Transaction will be only in cash Ringgit Malaysia together with cash voucher immediate affected after we agreed to buy after our assessment infront of owner and witnesses.

    Should you have any quiry please do not hesitate to contact us at 017-688 1186 or at tokek_kingbuyer@yahoo.com.

    Thank you.

    initial
    Thong Chin Kong
    Director

    • i have tokey gecko of 320 grm to 340grm with lenght 15 1/2. pls interested mail me your price list, i myself a business personal and i am honest so please, i have total of 9pcs. i am a breeder. i am tired of taking photos so please send me your price list and i will show you through web cam. if you like. my number 0104324190

  128. Anda Bermasalah utk Menjual Tokek? Hubungi Perunding Anda!
    FDNC Management Team adalah badan pengurusan membantu Owner atau sesiapa shj yg mempunyai Tokek supaya dapat bertemu terus dgn pembeli (Genuien Buyer), Memberi Khidmat Secara Percuma Tertakluk Pd Terma&Syarat yang ditetapkan!!! urusan jaul beli @ 5 hari bekerja, berminat hubungi +6011-19297307 / +6011-19616979

  129. Anda Ada Tokek Dan Bermasalah utk Menjual Tokek? Hubungi Syarikat Perunding!
    FDNC Management Team adalah badan pengurusan membantu sesiapa shj yg mempunyai Tokek supaya dapat bertemu terus dgn pembeli (Genuien Buyer), Perkhidmat Secara Percuma Tertakluk Pada Terma&Syarat yang ditetapkan!!! Perkhidmatan 24hrs,
    Hubungi atau SMS Ditalian Bantuan Segera:
    +6011-19297307 / +6011-19616979
    email: geckoasia@gmail.com

  130. KOPERASI MELTRADE MELAKA BERHAD
    dengan usahasama trader berlesen yang layak menjemput pembeli antarabangsa
    menawarkan pengurusan tokek anda.
    cara kami:-
    – pemilik daftar maklumat kepada KMMB.
    – pendaftaran dengan borang yang akan di berikan terus kpd pemilik.
    – KMMB dengan kerjasama trader berlesen akan menjemput pembeli antarabangsa dengan semua barangan yang telah lengkap di daftarkan.
    – setelah mendapat kepastian dari pembeli secara rasmi maka info akan di hantar terus kepada pemilik.
    – semua urusan adalah sulit. Penjual – Pengurus – Pembeli.
    – Broker yang terus dengan pemilik sahaja akan di bayar komisyen.
    KMMB
    Setiausaha
    Mahawa Bte Hj Lani.
    0197633541
    Email: koperasi_meltrade@yahoo.com

  131. saya memiliki tokek.
    170g 4ekor.
    210g 4ekor.
    jika berminat sila hubungi saya.
    0179758692.

  132. saya ada beberapa ekor tokek untuk di jual. sila hubungi saya 0169348838. untuk serius pembeli sahaja. terima kasih.

  133. Ade yang dah berjaya jual ke? Cuba buat testimoni sikit semasa proses jual beli tu.

  134. kepada owner2 yg ada tokeh yg bergram 400g keatas boleh call saya pada bila2 masa janji saya nak gambar dulu. Gambar tokek mesti ada date & time sekali dgn gram tokeh tersebut. Org yang serius nak jual tokek tu boleh cal saya lps tu blh send gambar kat saya dlm 24 jam selepas saya terima gambar nanti saya akn ada kat tempat owner tokek dgn buyer saya sekali. Area tokek seremban & kl sahaja… Boleh hubungi saya di nombor ini 016-6513645.

  135. sape ade tokek 300g ke atas, kol 012-5910586..
    sye ade buyer yg boleh beli dgn harga yg sgt tinggi..
    broker pun boleh kol,mmg dpt persen yg tinggi…

  136. allo btol ke de buyer??
    ak pgang owner tokek…
    ade 10 ekor…
    brg kt terengganu…
    sekor 360g…
    lg 9 ekor smue ats 330g….
    owner nk tolak langsam 900k…
    pape allo 0127269633…

  137. Saya wakil pembeli dari KL, sesiapa ada cicak tokek bintik merah sila hubungi saya segera 0173033944,,0102958137.. Layanan hanya utk cicak berat sekian… 330g – 340g = 40k,, 350g – 360g = 250k hingga 350k…. 400g – 450g = 35j hingga 60j betul ada barang hubungi segera.. Sekilo = 1billion… Serius…

  138. tokek batu 920g..berminat kol 0125910586…
    dgn kadar segera..

  139. ada sape2 berminat dgn ayam cemani..
    harga dah melambung tinggi skrang…
    ada seekor utk dijual..0125910586.

    • tokek 11 ekor…berat 300 ke 340g…nak jual lumpsum…harga 200k…ada berani? call saya 0133428902…barang kat kedah..

  140. Hi,saya ada tokek seberat 75gram kaki die putus sebelah dan 140gram.bintik merah.nak jual..siapa nak membeli boleh call saya terus.area shah alam,selangor. 0126449509.deen!

  141. sy ada 6 ekor tokek smuanya…3 ekor dh ckup bsr, 2 drnye jntn n sekor betina…brt slh 1 drnye ditimbang 4 bln lps 220g…dh 4 kali sln kulit smuanya lps dr tarikh ditimbang……smuanya smakin hr smakin bsr…rsnye plg kck pon dlm 270g yg betina…2 ekor jntn 2, sekor dlm 300g nsekor lg rsnye kat 400g kowt…jika bermnt ble msg @ col sy di talian 0173304869 @ email sy di agiebcoopers@gmail.com….tq….( pasti n harga anda dpt mnambat hati sy)

  142. helo… saye ade tokek 150g 2 ekor. Nak jual RM1200 dengan sangkar sekali..
    nak jual sebab nk pindah rumah… takde tempat nk bela die… harga negotable,, tq
    call man : 0133184161

  143. kpd mmbr2 yg nk bela tokek, sy ble supply pd awk smua…berikut adalah harga sy…:-
    100g-150g=rm550(sekor) klu beli 10 kite kasi kurang maa..
    150g-200g=rm1350(sekor) klu beli 10 kite kasi kurang jgk maa..
    *STOK DIATAS HANYA ADA SHGGA 27/6/2011 SBB BRG BRU NK MASOK…CPT ODER SBLM KHBSAN STOK…
    200g-250g=5500(sekor) yg ni xble kurang psl xbnyk ada maa, sapa cpt dye dpt…
    4 more futher email me at agiebcoopers@gmail.com
    text msg@ col 0173304869…

  144. Saya supplier tokek area pj 250g sampai ke 400 keatas berminat Abg DiDi 0122044930.. Info proceedure u bila call saya.. Barang wujud….

  145. saya adalah wakil buyer.kami mencari tokek gecko bintik merah dan tokek boxer.
    pihak kami sudi bayar dengan harga tinggi dan munasabah.

    sila hubungi kami untuk anggaran harga terkini dari kami
    0197640010

  146. Cicak tokek bintik merah untuk di jual 230g -250g ada 5 ekor , 260g – 270g ada 2 ekor 280g – 300g ada 3 ekor panjang semua 12.5 inci sampai 14.5 inci lumsum 15k saja.0173033944 roy

  147. Saya DIRECT BUYER ingin beli tokay 420gm keatas / 420kebawah sekurang-kurang 10ekor ., dengan cara WHO . Sila tangkap gambar berserta detail tulis atas kertas dan hantar ke email javcy@yahoo.com dengan number telephone .
    detail gambar ,
    kod : javcy
    berat:
    panjang:
    tarikh :
    masa:

    0164783169 ( LEE ) / javcy@yahoo.com

    • jav, u ade ambil barang from indonesia x? 420 up dah ade order, bawh 420gm, spec u minta mcm mana?

      • din,col aku 0194654810 brg dari indon pun xpa.urusan cara WHO.mms gambar terkini panjang dan berat.

  148. 016-7038603.t[pon sye klu nk tokek 100g keatas,maks 50 eko,harga RM 150,SAMPAI 250 RINGGIT,
    kmi juga ada tokek untuk dipelihara ada banyak,jika sesiapa berminat sila call saye.harga kita boleh bincang.
    tokek panjang 12 inchi sampai 15 inchi,berat 150 sampai 180gm…..sye cuma suply kat jb.

  149. kepada owner tokkey gecko bintik merah…seberat paling rendah 350gram…keatas sila kol saya di 017-9413580. Buyer direct trun lokasi jika barang sudah confirm… harga tiada masalah…tq. wong buyer.

  150. salam,u all semua tokek 380g beraper harga??

  151. topeq….panjang 18 inci setengah…

  152. 1 ekor je….berape harge beb??

  153. jai tgglkn kn la info no ph dan lokasi sng mau cntct…
    kalau nk info cal 0127269633..

  154. ade tokek dijual utk bela…
    pjg 12inci hingge 16inci hrge berpatotan…
    yg kecik pon ade…
    cal saya…
    0129403244…
    lokasi barang di kajang…

  155. tokek merah untuk dijual
    berat anggaran 160-200g 14ekor
    200g-250g 11ekor
    260g-270g 2ekor
    panjang antara 14-15-16inci
    sendiri owner.. Harga lumsum 17k semua sekali 27ekor (still Negoz until Legozz)

    Call NOW= 0179455984 RieY

  156. betul ke korang ni wakil buyer. sy dh hntr mesej kt no tpn yg diberikan tapi takde seorang pn yg respon. Sari, paie, sya, ahmad, tg. putra,iwan, din, fairus dan yg lain-lain lagi ni semuanye auta la. penipu…

    • shidi,col aku 0194654810 (amir).kalo btl ada brg.aku ada buyer kod WHo.col kita bincang.

  157. nak jual tokek bintik merah 300g-320g kuantan area…012-6470430
    yang serius boleh sms.tokek sihat..

  158. sy ada tokek 350grm ama 250grm tiga ekor,jika berminat silahkan hubungi saya,harga bisa runding,082184803033

    • ulung dmn alamatmu,qt dr bandung , mms kan photo toke dgn pembanding ukuran berat dan panjng ,jenis,photo terbaru,sms 085721447742

  159. sy adi dr sg petani…

    sy nak cari pembeli tokek yg kecil2(13 ke 17 inci),pls call me 0124019865

  160. i have 6 tokeks, with weight from 200g-230g,buyer who want’s to buy 6 once or separately,i prefer buyer from sarawak…..best offer rm300k for the 6 of them, colour black with white spot….can fill contract up to 10 tokek with rm500k with the same weight…..fed with insect like bees,hornet,cockroch and termites….tip top condition…

  161. saya ade tokek 1kg…
    saya dari kuala terengganu…
    kalw berminat sila call ar sms 0148076138..
    k..tokek bintik merah

  162. salam 1 malaysia
    kalo tokek bintik hitam tokek pe..? batu ka..?
    ada hrga x..?

  163. saya ada tokek merah = 330 gram dan 14 inchi…harga 60k seekor..
    ada 4 ekor….

    sesiapa yang ada tokek 450gram kt atas..saya ada buyer direct… harga 1 juta kt atas..

  164. call or msg saya 0176506795..salem..komen sy diatas

  165. kalo tokek hitam tu name ape?Ade harge x?

  166. betul ka semua ni macam tak caya ja harga sampai juta-juta…Saya ada berat 270 gram jer.berapa harga comment tengok .ary5559@yahoo.com.my

  167. hallo salam saya ada tokek 600gram panjang 32inci tp baraNG ada dekat medan indonesia.sapa yg berminat boleh email saya zaiful_ngv@yahoo.com.my serius boyer je ye

  168. saya mau jual tokek boxer berat 400gram up ..panjang 38 cm..cari buyer yang serius …lokasi jakarta Indonesia..harga 1 Miliyar Rupiah
    butuh cepat..terima kasih.

  169. minat hubungi saya di 08561126239 atau email plitandodi@yahoo.co.id

  170. salam, saya wakil pada owner mempunyai barang tersebut

    1) Tokek emas berat 380g panjang 18 inci. Barang di seremban. Berminat, nyatakan harga tawaran anda.

Comments are closed.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: