Hos TV Tersilap Umum Pemenang

SYDNEY – Para penerbit rancangan televisyen pencarian model terkenal, Australia’s Next Top Model menanggung malu selepas hos yang juga seorang supermodel, Sarah Murdoch mengumumkan nama pemenang yang salah pada malam kelmarin.

Akhbar-akhbar menyifatkan kesilapan mengumumkan pemenang itu sebagai insiden televisyen yang paling pelik pernah berlaku di Australia.

Sarah yang merupakan menantu kepada taikun media Australia, Rupert Murdoch hampir menangis apabila menyedari bahawa dia tersilap mengumumkan kemenangan Kelsey Martinovich, 19, dari Sydney sebagai pemenang siri terakhir yang disiarkan oleh Foxtel TV secara langsung.

Stesen Foxtel dimiliki oleh syarikat telefon Telstra, News Corp milik Rupert Murdoch dan firma Consolidated Media Holdings.

Martinovich sudah menyampaikan ucapannya sebelum Sarah mendapati pemenang sebenar ialah Amanda Ware dari Gold Coast yang berusia 18 tahun berdasarkan undian orang ramai.

“Saya tidak tahu apa yang hendak dikatakan sekarang. Saya minta maaf. Inilah yang berlaku apabila anda menonton siaran secara langsung. Semua ini gila, gila, gila,” kata Sarah di hadapan 2,000 penonton.

Pengarah Publisiti Foxtel, Jamie Campbell menyalahkan komunikasi yang tidak jelas antara beberapa pengarah siri tersebut di dalam bilik kawalan penyiaran dengan Sarah yang berada di atas pentas.

Juri dan pereka fesyen, Alex Perry memberitahu radio Sydney, Sarah telah melakukan kesilapan besar sambil menafikan tuduhan media yang menyatakan kesilapan itu bertujuan untuk meraih publisiti.

Martinovich mungkin hanya memegang status juara Australia’s Next Top Model buat seketika tetapi ia bukanlah satu berita buruk.

Stesen Foxtel mengesahkan bahawa dia tetap akan menerima hadiah wang tunai sebanyak A$19,360 (RM59,982) dan lawatan ke New York sebagai hadiah sagu hati.

Ware yang diumumkan pemenang baru memenangi hadiah wang tunai A$19,360 (RM59,982), penampilan dalam majalah Harpers Bazaar, kontrak peragaan, lawatan ke New York dan sebuah kereta. – Reuters

Sumber

Badak Air Berwarna Merah Jambu

MASAI MARA, Kenya – Seekor badak air jantan yang berwarna merah jambu ditemui di sini pada minggu lalu, lapor sebuah akhbar semalam.

Dua jurugambar hidupan liar, Will dan Matt Burrard-Lucas dari Britain telah merakamkan gambar badak air itu setelah mendengar berita mengenai haiwan tersebut.

“Haiwan itu keluar ke daratan selama kira-kira 10 minit atau kurang daripada itu. Selepas itu, kami mengesan kepala haiwan itu yang berwarna merah jambu berada di atas permukaan air setiap beberapa minit semasa ia mahu menyedut udara.

“Ia juga amat malu dan selepas mengesan kehadiran kami, haiwan itu bersembunyi di belakang ibunya sebelum hilang ke dalam air,” kata Will. – Agensi

Sumber

Ibu-ibu Paling Ganjil di Dunia

Ibu yang melahirkan paling ramai anak kembar hidup (8 bayi). Nadya Denise Doud-Suleman Gutierrez (US).

Lina Medina dari Peru menjadi ibu paling muda dalam sejarah apabila melahirkan bayi ketika berumur 5 tahun 7 bulan.

Selepas menunggu selama 40 tahun untuk mendapatkan anak, akhirnya Rajo Devi Lohan dari India melahirkan anak sulungnya pada November 2008, ketika berumur 70 tahun. Ini menjadikan dia sebagai ibu paling tua yang melahirkan anak sulung.

Shuya dari Russia direkodkan dalam Guinness Book of Records, sebagai ibu yang melahirkan paling ramai anak dalam sejarah apabila melahirkan seramai 69 orang anak dengan mengandung sebanyak 27 kali.

Thomas Beatie diiktiraf sebagai ‘ibu’ lelaki pertama di dunia. Dia dilahirkan sebagai perempuan tetapi melakukan pembedahan menukar jantina. Isterinya Nancy tidak dapat mengandung atas sebab kesihatan jadi Thomas telah bersetuju untuk melahirkan anak mereka dengan menggunakan sperma penderma.

Inilah ibu yang terkecil di dunia. Stacey Herald, 36 daripada Kentucky USA. Tingginya hanya 2 kaki 4 inci. Sekarang ni dah ada 3 orang anak pun.

Kembar Siam Dalam Perut

Perut Sanju Bhagat’s dari Nagpur, India kelihatan seolah-olah dia mengandung 9 bulan. Namun, pada Jun 2009, perutnya semakin besar dan terpaksa dibedah kerana dijangka mempunyai ketumbuhan. Tetapi ketika membedah Sanju, doktor menemui sesuatu yang pelik iaitu anggota badan manusia seperti kaki, tangan, rambut dan beberapa anggota lain.

Sanju kelihatan seolah-olah telah melahirkan anak, namun menurut doktor, keadaan ini amat jarang berlaku iaitu anggota tersebut merupakan kembar Sanju. Keadaan ini dipanggil fetus dalam fetus. Ia berlaku apabila fetus terperangkap dalam kembarnya.

Jaga lidah & perkataan

”Janganlah mudah kita melemparkan kata-kata nista kepada orang lain sebab mungkin orang yang dinista itu lebih baik daripada kita. Orang yang baik juga sentiasa menjaga lidahnya daripada menyakiti hati orang lain”

Main Kutu Haram di Malaysia?

Biar betul? Main kutu haram di Malaysia..Setahu aku kalau dulu, main kutu ni memang popular dikalangan makcik-makcik di kampung. Dan aktiviti main kutu ni lebih kurang menyimpan aje. Takde untung pun. Ketua yang bertindak pegang duit pun tak dapat untung. Macam mane boleh diharamkan lak? Ni aku ulas sikit cara main kutu yang asal.

Main Kutu ini cara asalnya, adalah menyimpan duit secara berpakat atau berjemaah. Biasanya dilakukan dalam kumpulan kecil antara 6 – 12 orang agar pengumpulan dana dapat dibuat dalam keadaan terkawal, tanpa sebarang penipuan. Seorang ahli daripada kumpulan tersebut akan dilantik sebagai Pemegang Amanah yang akan mengumpulkan kesemua duit caruman dari setiap peserta dan menyerahkan wang terkumpul kepada peserta yang sudah ditentukan, mengikut sistem giliran yang adil. Sebagai contoh, dari bulan januari (1) hingga disember (12), ada 12 lot disediakan. Kesemua 12 peserta akan ditentukan giliran mereka (bulan mana mereka terima duit), samada secara undian atau booking. Contohnya kalau tiap2 bulan diorang simpan RM100. Setiap orang dapatlah RM1200 bila tiba giliran masing2.

Aku rasa yang haramnya adalah money game. Asasnya macam main kutu gak. Antara format money-game yang paling kerap dianjurkan adalah “Anda beri duit kepada 5 peserta kami, kemudian anda pulak suruh 5 peserta lain, beri duit kepada anda, dan suruh mereka ulang proses ini sampai minima 5 – 7 level “. Yang ni atas usaha masing2. Sapa yang rajin banyaklah dapat duit. Tapi sistem ni sama jugakla ngan sistem piramid. Yang atas lagi untung.

Inilah berita yang aku petik dari Kosmo! Online sal pengharaman kutu ni..

KUALA LUMPUR – Aktiviti main kutu yang popular di Malaysia dan banyak dianjurkan secara kecil-kecilan di kalangan masyarakat di negara ini sejak dahulu lagi rupa-rupanya salah di sisi undang-undang.

Ramai yang tidak menyedari hakikat itu. Mengikut undang-undang, tidak ada individu mahupun syarikat di negara ini dibenarkan menganjurkan pelaburan wang kutu termasuk aktiviti mengutip wang orang lain bagi tujuan membina rangkaian perniagaan.

Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah berkata, kegiatan itu dilarang mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.

“Pelaburan itu sama sekali tidak dibenarkan memandangkan ia menimbulkan kekhuatiran berlaku penyelewengan yang akan merugikan pelaburnya.

“Skim kutu diharamkan. Jika sabit kesalahan individu terbabit bakal berhadapan dengan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali mengikut Seksyen 3 akta yang sama,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Apa? Penarik Beca dipenjara 14,400 Tahun?

MANILA: Seorang lelaki dihukum penjara 14,400 tahun kerana merogol anak remajanya hampir setiap malam selama setahun, kata pegawai perundangan, semalam, selepas mahkamah menolak rayuan dikemukakan tertuduh sebelum ini.

Lelaki terbabit – seorang penarik beca – menjadikan anaknya perempuan berusia 13 tahun sebagai pemuas nafsu ketika isterinya pergi ke Hong Kong untuk bekerja sebagai pembantu rumah.

Hakim Mahkamah Rayuan, Mario Guarina, berkata kes itu adalah yang paling serius dilakukan ke atas remaja dalam sejarah perundangan Filipina.

Guarina mengekalkan sabitan mahkamah terdahulu pada Mac 2006 yang mendapati tertuduh bersalah atas 360 tuduhan rogol.

Mahkamah juga mengarahkan dia dihukum penjara 40 tahun bagi setiap kesalahan.

Pada asalnya, penarik beca itu dihukum mati tetapi Filipina membatalkan pelaksanaan hukuman itu tiga bulan kemudian.

Mahkamah diberitahu, bapa kepada tiga anak itu mula merogol mangsa pada Januari 2001 dan berlanjutan 368 hari. – AFP

Sumber